TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Na tretji petek v mesecu novembru smo tudi letos obeležili dan slovenske hrane s spremljajočim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je bil letos že dvanajsti zapovrstjo.
Ker je bil letošnji slogan: »Zajtrk z mlekom – super dan!«, smo se na OŠ Šmiklavž odločili, da obiščemo bližnjo kmetijo, ki se ukvarja z mlečno proizvodnjo. Pri Štihu so nas prijazno sprejeli. Razkazali so nam vsa gospodarska poslopja, še posebej natančno smo si ogledali hlev, kjer imajo krave molznice. Gospodinja nam je pokazala, kako se krava pripravi za molžo, na kak način se pomolze in kje shranijo mleko, dokler ponj ne pride cisterna, ki ga odpelje v mlekarno na nadaljnjo predelavo.
Po ogledu so nas pogostili s pravim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ker je bil dan deževen, so se otroci razveselili tudi krušne peči, na katero so z veseljem splezali. Gospodinja nam je povedala, da v njej pečejo kruh in druge dobrote.
Otroci so bili nad obiskom navdušeni in so enoglasno obljubili, da še večkrat pridem.
Zapisala: Andreja Polc


